Kuchnia

Kuchnia indonezyjska jest prawie tak zróżnicowana jak ten kraj. Przemierzając poszczególne regiony napotkamy rozmaite smaki i przyprawy, na które wpływ miały również kuchnie chińskie i arabskie.Jednak dania Indonezji to przede wszystkim bogato przyprawiane, bardzo aromatyczne potrawy. Obowiązkiem są pasty i sosy np. z krewetek, soi czy orzeszków ziemnych. Powszechnie spożywane są makarony, ryż, warzywa, tropikalne owoce, ryby i owoce morza. W dużym stopniu menu w lokalach jest zależne od zwyczajów i religii tam panujących. Na Bali królują pikantne smaki i spożywanie wołowiny jest tam utrudnione ze względu na panujący hinduizm- gdzie uważa się krowy jako zwierzęta święte. Zamiast tego promuje się potrawy z kurczaka i wieprzowiny. Na innych wyspach dominują smaki delikatne i słodkie.Aby kupić smaczne tradycyjne jedzenie i nie odchudzić przy tym za bardzo naszego portfela, możemy udać się do warungu - stosunkowo niewielkiej restauracji ulicznej. Innym rozwiązaniem jest odwiedzenie nocnych targów pasarnalam, gdzie od 18 do bardzo późnej nocy możemy skosztować prawdziwych indonezyjskich dań, które są przygotowywane na oczach klienta.